Huonekalujen materiaaliopas: Puurunko
Puurunko
Kalusteen kestävyyteen vaikuttaa runkomateriaalin vahvuus. Tukeva puurunko tai kalustelevy kestää käyttöä ja kulutusta paremmin, kuin edullisemmat materiaalit. Vaikka kaluste tuntuisi kertahankintana verottavan lompakkoa, pitkäikäinen kaluste on hintansa arvoinen.
Mitä enemmän kalusteeseen kohdistuu kulutusta, sen vahvempi runkomateriaali kannattaa valita. Hyvä esimerkki ovat ruokapöytien tuolit, jotka ovat kovassa käytössä päivittäin. Kestäviä ja kotimaisia ruokailukalusteita valmistaa muun muassa Pohjanmaan, jonka keittiön pöydät ja tuolit ovat joko massiivipuuta tai metallijalkaisia. Kalusteet ovat myös räätälöitävissä monin eri värivaihtoehdoin.
Erilaiset puumateriaalit
Massiivipuusta puhutaan silloin, kun kaluste tai sen osat ovat valmistettu kokonaan puusta. Liimapuu sekä vaneri ovat massiivipuuta. Viilu taas on kalusteen varsinaisen runkomateriaalin päälle pinnoitettu aito puupinta.
Kokopuiset kalusteet ovat pitkäikäisiä, sillä niiden kunto on helppo pitää uudenveroisena erilaisin huolto- ja uudelleenkäsittelytoimin. Puiset kalusteet kuitenkin reagoivat ilmankosteuteen ja lämmönvaihteluihin, joten kalusteen sijoittaminen etäälle lämmönlähteistä, kosteudeltaan tasaiseen tilaan on suositeltavaa. Massiivipuisten kalusteiden käsittelyyn käytetään erilaisia vahoja, öljyjä sekä lakkoja, joiden avulla pinta saa omanlaisensa ilmeen. Käsittely myös suojaa puuta erilaisilta tahroilta ja takaa puuosien pitkäikäisyyden.
Puuta käytetään monissa kalusteissa
Myös sängyt, sohvat ja muut pehmustein ja verhoillun peitetyt kalusteet kannattaa hankkia aidolla puurungolla. Puurunkoiset kalusteet kestävät käyttöä ja kulutusta paremmin, kuin edullisemmat materiaalit ja näin kalusteet ovat pitkäikäisempiä. Usein puurungolle annetaan myös oma, jopa vuosikymmenien katkeamattomuus takuu.