Trendinenät kalustavat nyt kevyesti
Siitä ei ole kovin kauan, kun ruokailuryhmästä pystyi päättelemään, millä vuosikymmenellä koti oli sisustettu. 1960-luvulla useimmilla oli puiset pinnatuolit. 1970-luku toi ruokailutiloihin värikkäät muovituolit ja -pöydät. Sitten tulivat muotiin Venetsia-tuolit, joissa oli metallirunko ja punottu istuin- ja selkäosa. Seuraavaksi koteihin hankittiin pehmustetut ruokapöydän tuolit, jotka päällystettiin hupuilla.
Enää ruokailuryhmät eivät ole kaikilla samanlaisia. Maskun ostopäällikkö Ville Vuohijoki kertoo, että suomalaisista on vähitellen tullut varsin rohkeitakin yhdistelemään eri materiaaleja.
– Esimerkiksi metallin, muovin ja puun yhdistämistä samaan ruokailuryhmään ei enää karteta. Valitsemalla kalusteet ennakkoluulottomasti saadaan sisustus, joka näyttää omalta. Yhtenäisyys syntyy esimerkiksi värien käytöllä. Täyteen harmoniaan ei välttämättä edes pyritä, vaan sisustukseen voidaan haluta myös yllättävyyttä tai rouheutta, hän jatkaa.
MUOVI+METALLI=TRENDIKÄSTÄ
Muovituolista ei enää tule mieleen valkoinen puutarhakaluste vaan huipputrendikäs design-tuote, jonka istuinosa on kuppimainen ja jalat metallia. Teemasta on saatavana useita eri hintaisia muunnelmia.
– Kuppituolin jalat voivat olla myös puuta, esimerkiksi massiivitammea, kuten Concept-tuolissamme. Kevyt vaikutelma tulee siitä, että jalat kiinnittyvät lähelle toisiaan tuolin alla. Tuoli on istuinmukavuudeltaan huippuhyvä ja se on saatavana myös kromatuilla teräsjaloilla, Vuohijoki selostaa.
Concept-tuolissa on pehmuste, joten siinä jaksaa istua pitkäänkin. Moni muovituoli myydään kuitenkin ilman pehmustetta. Tuoli kannattaa joka tapauksessa ehdottomasti koeistua ennen hankintaa. Kuppituolit ovat useimmiten mustia tai valkoisia. Jos on valmis maksamaan hieman enemmän, käytettävissä ovat designtuolien värikkäät valikoimat. Myös kokomuovisia tuoleja valmistetaan niin värittöminä kuin värillisinäkin.
KANGASVERHOILU LUO LÄMPÖÄ
Ville Vuohijoen mukaan kangasverhoiltujen ruokatuolien suosio on jälleen kasvussa. Eikä ihme, sillä verhoilukankaiden valikoima on laaja, ja tilaamalla jokainen saa verhoilun värin ja tuntuman kohdalleen. Vuohijoki muistuttaa, että kankaan laatu vaikuttaa paljon puhdistusominaisuuksiin.
– Mitä edullisempi kangas, sitä tärkeämpää on suojata se hyvin verhoilusuojalla ennen käyttöönottoa ja aina verhoilun pesemisen jälkeen, hän sanoo.
Käytetystä kuidusta ei voi suoraan päätellä kankaan ominaisuuksia. Tekokuidut ovat usein kestäviä ja helppoja puhdistaa, mutta myös luonnonkuitujen kuten puuvillan, villan ja pellavan ominaisuuksia voidaan parantaa viimeistelykäsittelyllä. Sekoitekankaiden idea on eri kuitujen hyvien puolien yhdistäminen. Nukkapintainen kangas on yleensä kestävämpää kuin sileä. Kankaista kannattaa kysyä huonekalukaupan myyjältä. Myös kangasverhoillun tuolin runko ja jalat voivat nykyisin olla metallia.
MÄNTY+METALLI - MIKSI EI?
Perinteisesti ruokapöytä ja tuolit on ostettu yhdessä ja ne ovat olleet selvästi samaa sarjaa. Nykyään voidaan vallan hyvin yhdistää metallirunkoisiin tuoleihin kotimainen mäntypöytä, tammipöytä tai perinteinen koivupöytä.
– Esimerkiksi meillä Maskussa on mietitty jo valmiiksi hieman erikoisempiakin yhdistelmiä tuoleista ja pöydistä, jotka sopivat hyvin yhteen, Vuohijoki toteaa.
Kevyiden tuolien parina voi olla varsin tukevankin näköinen pöytä. Jos kuitenkin halutaan ultrakevyttä vaikutelmaa, sekä pöydän että tuolien jalat ovat metallia. Mikä sitten on suosituin ruokapöydän väri?
– Ehdottomasti valkoinen. Tuoleissa käytetyimmät värit ovat valkoinen, musta ja harmaa, Vuohijoki kertoo.
KOIVU ON AINA PAIKALLAAN
Koivu on suomalaisten ikisuosikki ruokailutilan kalusteiden materiaalina. Vuohijoen mukaan syynä on yksinkertaisesti tuotteiden hyvä laatu.
– Koivupöydät ja -tuolit ovat kestäviä niin materiaaleiltaan kuin muotoilultaankin. Niiden syrjäyttäminen suomalaisista kodeista olisi vaikeaa – ja turhaa. Vaihtoehtoja on kuitenkin hyvä olla, ja nyt niitä on ehkä enemmän kuin koskaan.